sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Pantheon Dec 2016

Seuraavaksi esittelyssä yksi Rooman monista ihmeistä - Pantheon


Pantheon sijaitsee Piazza della Rotondan aukiolla Pignassa
Rakennus on massiivinen jo päältäpäin, se on lisäksi parhaiten säilynyt antiikinaikainen rakennus Roomassa. 


 Pantheon rakennettiin alun perin pyhäköksi seitsemälle planeetalle ja niiden jumalille. Nykyään se toimii katolisena kristillisenä kirkkona. Pantheon on avoinna lähes jokapäivä, paitsi jouluna. Joten kävimme ihailemassa rakennusta ulkoapäin jouluna ja onneksi se oli avoinna maanantaina, joten ehdimme käydä sisällä juuri ennen kentälle lähtöä. Sisäänpääsymaksuja ei ole, niinkuin ei muuallakaan kirkoissa. 


Kattokupolissa on 9 metriä leveä reikä, oculus. Kattokupoli on maailmankuulu ja sitä ovat monet arkkitehdit jäljitelleet. Uskomatonta on, että kupoli on halkaisijaltaan 43,44 metriä ja se on maailman suurin raudoittamattomasta betonista rakennettu kupoli. Ja vielä se erikoisuus, että rakennuksen korkeus on sama kuin tuo kupolin halkaisija. 

Jostain matkaoppaasta luin, että unenomainen tunnelma syntyy, kun ulkona sataa lunta ja lumi sataa reiästä sisään. Voin sen kyllä uskoa, harvemmin Roomassa tosin sataa lunta, mutta vettä kyllä. Lattiassa Oculuksen alla on reikiä, joista sadevesi pääsee pois. Joskin kuulemma joskus 1800 luvulla lattialla oli ollut Tiberin tulviessa metri vettä. Arvellaan kuitenkin, että lattia olisi alkuperäinen. 
Nykyinen Pantheon ei ole ensimmäinen, eikä toinenkaan tälle paikalle rakennettu monumentti. Ensimmäinen oli jo ennen ajanlaskua vuodelta 25 eaa, mutta tulipalo hävitti sen. Toinen paloi vuonna 110. Nykyinen on keisari Hadrianuksen vuodelta 125 jaa. Kaikki ymmärtänee kuitenkin sen, että ihan alkuperäisessä muodossaan rakennus ei toki ole, vaan osia on purettu ja uusia rakennettu ja koko ajan rakennusta restauroidaan.  Pantheoniin  on haudattu kuuluisia henkilöitä mm. Raffaello. Tässä hänen hautapaasinsa Lorenzetton Madonnan alapuolella. 

Hän oli itse valinnut jo eläessään hautapaikakseen Pantheonin, sarkofagissa lukee teksti " Tässä on Raffello. Hänen eläessään kaikkeuden suurin äiti pelkäsi häviävänsä hänelle ja hänen kuollessaan pelkäsi itsekin kuolevansa "Tänne on haudattu myös yhdistyneen Italian ensimmäinen kuningas Vittorio Emanuele II.Alttari  Pantheonissa ja jouluksi rakennettu jouluseimi


Pantheon takaapäin, 

Edelleen toistan varmaan itseäni, mutta Rooma on suuri museo. En missään muualla ole nähnyt näin vanhoja ja jopa antiikin ajoilta säilyneitä rakennuksia. Ja siis nykyisessä kaupunkiympäristössä. Eipä ihme, että jokapaikka on täynnä (ahdistavia) turisteja.. no se pitänee sietää, jos haluaa nähdä nämä hienot paikat...

Niin mainitsinko - Pantheon on upea paikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti