lauantai 7. tammikuuta 2017

Vatikaani jouluna 2016

Tätä postausta kirjoittaessani minulle tuli samanlainen olo kuin Vatikaanissa vieraillessamme, kaikkea on niin paljon, että sitä ei voi millään lyhyessä ajassa hahmottaa tai omaksua. Paljon ihmisiä, paljon taidetta ja veistoksia, maalauksia, rakennuksia - kaikkea (liikaa ?)


Pietarinkirkko, Basilica di San Pietro in Vaticano

Huomaa jonot turvatarkastukseen, varmaan sata metriä


Jouluasetelma Vatikaanin museoissa

Vinkki 2: jos aiot vierailla Vatikaanin museoissa, osta lippu etukäteen Vatikaan virallisilta sivuilta, niin vältyt pitkältä jonotukselta. Ja nimenomaan Vatikaanin virallisilta sivuilta, koska se on siellä halvempi ja ainakin oikea. Näitä ohituslippujen  tarjoajia  pyörii  Vatikaanin ympäristössä paljon ja niistä ei kyllä varmaksi voi sanoa, että toimivat. Muutenkin on syytä olla varuillaan mm.taskuvarkaiden takia. 

 Hotellimme Stefan auttoi meitä varauksessa ja voin sen sanoa, että jos emme olisi varanneet etukäteen lippua, olisin jonon nähtyäni saattanut miettiä uudemman kerran menenkö sisään vai en. 


Michel Angelon Pieta

(tai oikeastaan kopio, koska alkuperäinen on lähistöllä kuitenkin eli Pietarinkirkossa)Museo on yksi maailman suurimmista ja arvokkaimmista taidekokoelmista, päivittäin siellä vierailee 5000-20.000 kävijää


Museo koostuu useasta osastosta, jotka on jaoteltu aihepiireittäin. Siellä on maalauksia, muinaisesineitä, veistoksia ja isoja freskoja. Esillä on paljon myös kreikkalaisia ja egyptiläisiä töitä, näille on omat osastot.  


Aikaa museoiden kiertämiseen on syytä varata useita tunteja. Fiksu jos olisi ollut, niin olisi kannattanut tutustua hieman etukäteen tarjontaan. En varmaan osannut edes hienoimpia teoksia etsiä.  Toisaalta kulkusuunta johdattelee melkein kaikki museot läpi, niin ne tulee nähtyä. 


Ja jossain vaiheessa tulee sitten infoähky, ei yksinkertaisesti jaksa innostua enää, koska huone huoneen jälkeen tulee aina hienompaa näkemistä


Näkymä museoiden puutarhastaJossain vaiheessa minua alkoi ahdistamaan tuo iso ihmismäärä ja varsinkin kun huomasin, että missään en nähnyt hätäpoistumisteitä. Tuli vaan mieleen, että jos tuolta joutuisi nopeasti lähtemään pois, katastrofi olisi aivan varma. 


Egyptiläinen osasto


Tässä kirjoituksessa on vain murto-osan murto-osa kuvista, koska ei vaan pystynyt valikoimaan kuviakaan, niitä oli niin paljon


Tuossa näkymässä näkyy tuota ihmismäärää


Näkymä Rooman kaupunkiin päin


Museon sisäpihalta matkalla Sikstuksen kappeliin


Ja katseltavaa riittää

Tässä vaiheessa minun gpro kävi niin kuumana, että jumittui. Saatiin se myöhemmin ulkosalla käyntiin taas, mutta tosiaankin kamera oli aivan tulikuuma, ajattelin jo että se hajosi


Osa maalauksista ja freskoista on järjettömän suuria. Luulin tähän saakka, että Louvre on hienoin museo, missä olen käynyt, mutta kyllä täältä löytyy ainakin yhtä vaikuttavia teoksia


Sikstuksen kappelista, joka opaskirjojen mukaan on yksi vaikuttavimmista paikoista. Niin siitä ei ole sitten kuvia, koska siellä ei saanut kuvata. Ja tätä kuvauskieltoa myös valvottiin tarkasti, näimme välikohtauksen, jossa sisältä poistettiin henkilö, joka otti valokuvia.

Henkilökohtaisesti olen pettynyt, johtuen taas siitä valtavasta ihmismäärästä joka oli tungettu sisälle. Sisällä oli vartijat, jotka yrittivät saada ihmiset hiljaiseksi kuuluttamalla kaiuttimista kovalla äänellä silenziota ja shhhhhh. Aivan mahdoton tehtävä, koska eihän tuollaista ihmismäärää saa millään hiljaiseksi. 

Kappelissa on maailman kuuluisimmat kattofreskot, joista en sitten kunnolla hahmottanut mitään. Minulla oli opaskirja mukana, josta yritin löytää mm.Maailman luomisen ja muuta, mutta ei - lähinnä tuli vaan ahdistuksen tunne, ja sanoin kumppanille, että lähdetään täältä pian pois. 


Tässä vielä Pietarinkirkko, jonne emme sitten tällä reissulla menneet sisälle. Kirkko sulkeutui kolmen aikaan ja turvatarkastukseen oli vielä satojen metrien jonot, joten pähkäilimme, ettemme millään ehdi. Ja niinhän siinä kävi, ettei ehtinyt moni muukaan. Hieman ennen kolmea vartijat sulkivat turvatarkastusjonon. 


Pietarinkirkon aukio toiseen suuntaan


Tässä vielä tuota jonoa kirkkoon. Jokapuolella, kuten kaikissa Rooman nähtävyyspaikoissa oli todella paljon poliiseja, armeijaa ja garabineerejä. Oli ainakin turvallinen ? olo


Museoreissun jälkeen päiväkahville. Vinkki 3: ei sitten välttämättä kannata jäädä ihan nähtävyyksien lähelle kahvittelemaan. Cappuccino ja litra olutta 20 euroa, Grazie.

Eli vatikaanipäivä oli siis jouluaatto ja tästä suuntasimmekin sitten pikku levähdyksen jälkeen ostoksille, outoa - ostoskaduilla ei niinkään tuo ihmismäärä ahdistanut :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti