lauantai 15. marraskuuta 2014

Place de la Concordeja samassa videossa myös Place du Concorde


Tuo  Champsihan on siis yksi maailman kuuluisimmista kaduista ja noin kaksi kilometriä pitkä. Tämä kuva on Place du Concorden päästä johon se loppuu.


Minullahan on tapana yleensä vasta matkan jälkeen lukea tarkempaa historiikkia paikoista missä ollaan käyty. Niin nytkin - eli tuosta Concordesta ihan faktaa kopsattu wikipediasta:

Aukion alkuperäinen nimi oli Place Louis XV silloisen kuninkaan mukaan. Sen suunnitteli Jacques Ange Gabriel vuonna 1755. Ranskan vallankumouksen aikana kuningas Ludvig XV:n patsas kaadettiin, aukio nimettiin uudelleen Vallankumouksen aukioksi (Place de la Révolution) ja sinne pystytettiin giljotiini. Päänsä siellä menettivät hurraavan väkijoukon edessä muun muassa Ludvig XVI,Marie Antoinette, Madame du Barry, Georges Danton, Antoine Lavoisier ja Maximilien Robespierre. Ahkerimmassa käytössä giljotiini oli kesällä 1794, jolloin kuukaudessa teloitettiin yli 1 300 henkilöä. Poliittisen tilanteen vakiinnuttua hallitus nimesi aukion virallisesti Place de la Concordeksi. Saksalaiset joukot käyttivät sitä päämajanaan toisen maailmansodan aikana


Yleisnäkymää aukiolta


Missäköhän oli se paikka missä Marie Antoinette menetti päänsä? Versaillesista on tänne matkaa, mutta viime aikansa Marie vietti tässä lähistöllä giljotiinin eteisessä, paikassa nimeltään Conciergerie, yläluokan vankilassa joka nykyisin toimii edelleen oikeussalina. Silloin Marie Antoineten aikaan oikeudenkäynnit olivat aika suoraviivaisia, vain kaksi päätöstä oli mahdollista:  toteaminen syyttömäksi tai kuolemantuomio, yleensä jälkimmäinen. 


Maailma on pieni - se todettiin taas kerran. Täällä kuvaillessamme eräs ranskalainen tyttö pyysi meitä ottamaan kuvan itsestään ja kuinka ollakkaan saman tytön tapasimme noin 7 tuntia myöhemmin ihan toisella puolella Pariisia liikennevaloissa. Molemmat totesimme - ollaan väsyneitä ja jalat on kipeät...


Luxorin obeliski

Ja matka jatkuu... seuraavana Louvre

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti