tiistai 18. marraskuuta 2014

Notre Dame - Meidän Valtiattaremme, Neitsyt Maria


Tässä Pariisin Notre Dame, muitakin kirkkoja ja katedraaleja Ranskassa on nimetty samalla nimellä. Tämä on kuitenkin varmaan se kuuluisin. Myönnänkö, että odotin enemmän - Prahan kuninkaanlinnan katedraalin jälkeen tämä oli pieni kirkko, kaunis kuitenkinKatedraalin rakentaminen aloitettiin 1163, ja se valmistui 1325. Notre-Dame on suuri, viisilaivainen katedraali. Sen sisätiloilla on pituutta 130 metriä, leveyttä 48 metriä ja korkeus lattiasta kattoon on 35 metriä.Kaksi suurta länsitornia, joissa sijaitsevat kookkaat kellot, rakennettiin 1210- 1250. Notre Damen sisä- ja ulkopuolisten patsaiden ja symboliaiheiden lisäksi kirkkoa koristavat monet kohokuvat ja gotiikalle tyypilliset lasimaalaukset ja oviin taotut kuva


Syntien tunnustus parhaillaan menossa...


Katedraaliin lisättiin 1200 luvulla  kolme suurta pyöreää ruusuikkunaa. Ikkunat ovat halkaisijaltaan 13 metriä. Yksi niistä sijaitsee länsipäässä tornien välissä ja loput kaksi eteläisen ja pohjoisen poikkilaivan  julkisivussa.


Kirkon sisällä oleva pienoismalli. 

Kirkko on rakennettu kahden vanhan kirkon raunioille. Varhaisgoottilaista tyyliä edustavan katedraalin rakennutti Pariisin silloinen piispa Maurice de Sully. Alun perin samalla paikalla oli ollut Rooman valtakunnan aikainen temppeli. Notre-Dame on vaurioitunut useita kertoja. Ranskalainen arkkitehti Viollet-le-Duc entisti katedraalin vuosina 1845-1864.

Notre Dame on nykyään suosittu matkailukohde. Katedraalissa vierailee vuosittain 14 miljoonaa matkailijaa


Kirkossa pitää tietenkin olla hiljaa, arvatkaa kenen puhelin soi? Onneksi biisinä oli I'm so happy ja  olin ottamassa juuri valokuvia, joten sain sen stopattua alkuunsa.. silti - noloa


Katedraali ilta-auringossa. 


Katedraalin aukiolta oleva video ja taitaa Notre Damen kellonsoittajakin olla paikalla

2 kommenttia:

  1. Vaikka en ole ollenkaan uskonnollinen ihminen, on silti kirkoissa aina jotain hienoa. Se tunnelma vaan on jotenkin omanlainen, uskonsuuntaan katsomatta. Sen takia itsekin aina mahdollisuuksien mukaan käyn edes yhdessä kirkossa joka reissulla.
    Jos pitäis valita linna vai kirkko, kyl se olis kirkko :)

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä, joskin tällä reissulla linna voitti, nimittäin Versailles :)

    VastaaPoista