sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Louvre


Nyt voikin sitten olla hieman haastetta kirjoittaa Louvresta, nimittäin museo on valtava ja siellä kulkiessa tulee pian ähky. Nimittäin katsottavaa on niin paljon, me näimme ehkä viidessä kuudessa tunnissa noin kymmenesosan

Faktatietoa Louvren taidemuseosta saa taas parhaiten wikipediasta, mutta noin tiivistettynä voisi kertoa, että rakennus on entinen kuninkaallinen palatsi siihen saakka kunnes Ludvig XIV siirsi hovin Versaillesiin. Se on yksi maailman vanhimmista museoista ja kolmanneksi suurin pinta-alaltaan mitattuna (yli 160 000 neliömetriä). 


Louvren edessä oleva lasinen pyramidi - La pyramide . Tarinan mukaan se koostuu 666 lasipalasta, myöhemmin Louvre uutisoi, että paloja olisi 672.  

Paikka näyttää heti tutulta, koska ensimmäisenä mieleen tulee kirja ja elokuva Da Vinci koodi. Olen kirjan aikoinaan lukenut ja sittemmin pettynyt siitä tehtyyn elokuvaan, mutta kun nyt katsoin sen tänä viikonloppuna uudestaan, käynti näillä kuvauspaikoilla antoi uutta maustetta elokuvaan ja sitä katsoi taas vähän eri näkökulmasta. Pyramidin aulasta eteenpäin oleva alue, josta tie jatkuu varsinaiseen  museoon. Tässähän se ruumis oli Da Vinci koodissa...


Tosi vaikea kertoa näistä kuvista, koska alueelta löytyy niin paljon kaikkea, yli 380 000 tuhatta taide-esinettä ja yli 35 000 taideteosta. 
Kannattaa siis miettiä etukäteen, mihin osioihin tutustuu ja suosiolla jättää osa katsomatta. Tai tehdä niinkuin me, etsiä Mona Lisa ja muutama  muu kuuluisa teos, ja pyöriä sitten loput summanmutikassa. Suuri osa tauluista on tosi kookkaita


Kruunajaiset
Milon Venus

Kuvaa rakkauden jumala Afroditeä ja on yksi kuuluisimpia antiikin kreikan veistoksia.


Nykytaidettakin museosta löytyy, vieraileva näyttely- kuvassa kiinalaisen taiteilijan Zeng Fanzhin tekemä taulu. Tätä katselin pitkän aikaa, en oikein tajua mikä siinä veti puoleensa, ehkä nuo kaikki pienet yksityiskohdat, värit ja toteutus. Teos on todella suuri, useita metrejä kooltaan. Mahdottoman hieno. 


En huomannut katsoa tarkempia tietoja tästä, mutta eikös veistoksessa ole susi ja lapsia eli Romulus ja Remus. Ainakin aiheesta oli muitakin veistoksia ja maalauksia. Ja veistos on kaunis.


Kattomaalauksia


Ei tarvinne kertoa mikä oli suosituin kuva ainakin ympärillä olevasta väkimäärästä päätellen. 

Tästä videoklipistä näkyy mikä väkimäärä teoksen ympärillä on ja lähelle päästäkseen pitää tehdä töitä, itseasiassa minä pääsin niin lähelle kuin vain voi. Kuva poikkeaa muista teoksista niin, että sen päällä on panssarilasi ja muutaman metrin turvaväli eli ihan nenä kiinni tauluun ei pääse. 


Yritin katsoa onko siinä miestä ja naista, niinkuin kerrotaan. En saanut selville :)Louvre hallussa - tai sitten ei. Jos joskus pääsen uudemman kerran käymään tässä museossa (toivottavasti) niin ainakin nyt tiedän paremmin minne mennä ja mihin keskittyä. Varmaankin tästä kirjoituksesta on jo välittynyt se tunne, että suosittelen paikkaa lämpimästi. Todellakin näkemisen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti