maanantai 5. toukokuuta 2014

Astronomical Clock - Prague


Mitäpä ihmettä on tapahtumassa, kun on sakkia kuin Kalpan pelissä ja kaikki niskat notkollaan ?Syy onkin sitten tässä, kello on 12 ja apostolit ilmestyvät

Raatihuoneen tori ja astronominen kello - taitaa olla niitä must nähtävyyksiä Prahassa ja mikäpä ettei, meidän hotelli oli kivenheiton päässä, tähdättiin vaan tuohon kello 12 paikalle..


Sitten hiukan faktaa:

 Kello on tehty vuonna 1410. Mestareina olivat kelloseppä Mikulas Kadan ja astronomi Jan Sindel. Tämän ihmeellisen koneen uudisti mestari Hanus Ruze vuonna 1490. 
Kello näyttää vuorokaudenajan lisäksi vuodenajan ja kuukauden, eläinradan merkit, auringon ja kuun aseman sekä sen mitä ihmiset tekevät  kyseisenä aikana askareissaan. 

Aikansa käsityksen mukaisesti se on geosentrinen eli aurinko, planeetat ja muut taivaankappaleet kiertävät maapalloa.  
  
Puiset  apostolit ovat alkujaan 1600-luvulta. Ne uusittiin toisen maailmansodan jälkeen natsien poltettua osan rakennuksesta. Kellon koneisto uusittiin 1800-luvulla ja kellotaulujen maalaukset teki Josef Manes. Päivällä kello 12, ilmestyvät 12 apostolia ylhäällä olevista kahdesta aukeavasta luukusta.  Samalla soittaa luurankohahmoinen kuolema narusta kelloa Kristuksen edessä kääntäen samalla tiimalasia ajan vääjämättömän loppumisen merkiksi Saiturille, Turhamaisuudelle ja Hekumallisuudelle. 


Ylemmässä astronomisessa kellossa kultainen käsi osoittaa arabialaista numeroa. Se kertoo vanhan böömiläisen kellonajan, joka alkoi auringon laskusta jakaen vuorokauden 24 tuntiin. Roomalaiset numerot kertovat nykyisen Keski-Euroopan ajan. Pienemmässä eläinradan merkit kertovassa taulussa kuusisakarainen tähti viisarin päässä kertoo tähtien asennosta 'tähtiajan'. Kahdessa muussa viisarissa on kultainen aurinko ja tummempi kuu. Ne kuten tähdetkin kiertävät maapalloa, jonka keskuksena on Praha. Taivas on sininen ja maa ruskea, joten siitä voi päätellä onko päivä vai yö.

Alemman kalenterikellon uloin, kolmas kehä on jaettu 365 päivään. Kuluva päivä on yläreunan valkoisen merkin kohdalla. Alkujaan enkelin sauva osoitti sitä. Keskellä on paikallaanpysyvä Prahan vaakuna. Sen ympäri pyörii sisimpänä eläinradan tähtimerkit. Toisessa kuvataan kuhunkin vuodenaikaan kuuluvia töitä. 

Kalenterista näkee siten vuoden päivän, tähtimerkin ja mitä kansan on tehtävä! Elikä nykyihmisen outlook !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti