sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Ephesus - Efesos


Kusadasin lähellä sijaitsee Efesos, yksi antiikinajan merkittävämpiä kaupunkeja.  Tykkään kierrellä vanhoja paikkoja ja niin tytötkin, täällä me saatiin kulumaan monta tuntia aikaa. Tosin aluekin on laaja, kävelyreitti muinaisen Efesoksen läpi on noin puolitoista kilometriä. 

Efesoksen arkeologiset kaivaus- ja restaurointityöt aloitettiin 1869 ja ne jatkuvat edelleen. Itävallan Arkeologinen Instituutti on johtanut töitä vuodesta 1898 lähtien. Tutkijat arvelevat, että vasta 15 % kaupungista on kaivettu esiin.

 Kolmen pääkadun varsilla on nähtävillä kymmeniä rakennuksia ja muita kohteita. Kaiverrukset, mosaiikit ja maalaukset ovat säilyneet monin paikoin. Paikalta löytyneitä irrallisia veistoksia ja esineitä säilytetään museoissa Lontoossa, Wienissä, Istanbulissa ja läheisessä Selcukin kaupungissa .


Alueella sijaitsee yksi maailman seitsemästä ihmeestä, Artemiin temppeli, josta tosin ei ole jäljellä muuta kuin kiviä. Aikanaan se on kuitenkin ollut vaikuttavan näköinen. 


Ostimme portilta mukaan kuvakirjan, jossa on selostettu alueen historiaa ja erikoisen hyvin niin, että se sopii lapsille. Kirjassa on kuva millainen rakennus on nyt, ja kun sen päälle vetää muovisen välilehden, kuvasta näkyy millainen se on ollut aikanaan. Sara halusi pysähtyä jokaisen merkittävän kohteen viereen ja etsiä kirjasta kuvan...  meni aikaa, mutta ainakin osoitti sen, että joku on innostunut historiasta
Rikkaiden asuintalot olivat kaksikerroksisia rinteeseen rakennettuja rivitaloja. Niissä asuttiin ajanlaskun alusta noin 600-luvulle. Asunnot olivat ylellisiä; niissä oli makuu- ja oleskeluhuoneiden lisäksi oma keittiö, kylpyhuone, juokseva vesi sekä viemäri- ja lämmitysjärjestelmä. Ikkunoita ei ollut vaan valoa tuli huoneisiin avonaiselta atrium-pihalta. Kauppiaat asuivat kadunvarsihuoneistoissa, joiden alakerran liiketiloihin oli asiakkaiden helppo poiketa. Talot ovat hyvin säilyneitä, kiitos vuorenrinteeltä valuneen maa-aineksen, joka on peittänyt ja siten suojannut kohteen rakenteita ja värikkäitä mosaiikkeja ja freskoja näihin päiviin saakka


Herculeksen portti, 5 th century A.D, opaskirjan mukaan eräänlainen kontrollipaikka, jossa tarkistettiin kadulle menevät ajoneuvot. 


Herkuleksen portti toiselta puolen, kuvassa näkyy Herkules verhoutuneena Nemean leijonan nahkaan 


Kuretes-katu on pylväiden tiheästi reunustama ja marmorilla päällystetty pääkatu, joka johtaa kaupungin itäiseltä yläportilta alas Celsuksen kirjastolle. Sen molemmin puolin sijaitsivat mm. tori, myymälät, rikkaiden kodit, majatalot, pieni temppeli sekä ensimmäisellä vuosisadalla rakennettu yleinen ryhmäkäymälä. Juokseva viemärivesi oli tuolloin muualla päin Rooman valtakuntaa vielä harvinaisuus. Kuretes-katua astellessa on helppo kuvitella, miltä Efesos on loistokkaimpina päivinään näyttänyt. Efesoksen asukkaiden kerrotaan olleen avarakatseisia ja yhteiskunnallisesti edellä aikaansa. Kaupungissa mm. ajettiin naisten oikeuksia sekä tyttöjen ja poikien tasavertaista koulutusta. The Fountain of Traianus 


Ja tämä kuva liittyy amatsoneihin ja tarinoihin heistä. 

Amatsonien kerrotaan olevan soturikansa, joka koostui ainoastaan naisista. He ratsastivat hevosilla ja leikkasivat toisen rintansa pois kyetäkseen ampumaan jousella tehokkaammin. Koska heidän yhteisössään ei suvaittu miehiä, oli heidän lisäännyttävä toisen heimon tai kansan miesten kanssa. Lapsista vain tyttäret olivat haluttuja, joten miespuoliset myytiin orjiksi, surmattiin tai annettiin isälleen.


Sitten alueen yksi vaikuttavimmista rakennuksista eli Celsuksen kirjasto


Celsuksen kirjastovalmistui vuonna 135 paitsi kirjastoksi, myös hautapaikaksi kuvernööri Celsus Polemaeanukselle. Rakennus oli aikanaan kolmikerroksinen ja siellä säilytettiin arviolta 12 000 kirjakääröä ja koodeksia (papyrus- tai pergamenttikirjaa). Kirjaston sisätilat tuhoutuivat tulipalossa, ja myöhemmin maanjäristys romahdutti julkisivunkin. Julkisivu on nyt kauniisti rekonstruoitu. Sen neljä ihmishahmoista patsasta - Viisaus, Tieto, Kohtalo ja Äly - ovat jäljitelmiä alkuperäisistä, joita säilytetään Wienin arkeologisessa museossa.

Suuri amfiteatteri valmistui vaiheittain. Rakennustyöt aloitettiin luultavasti samoihin aikoihin, kun Efesoksesta tuli osa Rooman valtakuntaa (133 eaa). Keisarit, kukin vuorollaan, jatkoivat sen laajentamista ja kunnostamista aina 400-luvulle asti. Lopulta sen 67 marmoriselle penkkirivistölle mahtui reilusti yli 20 000 katsojaa seuraamaan näytelmiä ja muita esityksiä. Näyttämön ja katsomon välinen tila oli vedenpitävä, ja se täytettiin aika ajoin vedellä erikoisnumeroita varten. Paikalta löytynyt gladiaattorien hautausmaa todistaa teatterissa käytäneen myös gladiaattoritaisteluita


Tässä amfiteatteri nykyisessä muodossaan, on ihmeellistä, että jotain tällaista on säilynyt nykypäiviin


The Arkadiane (harbor street)


Amatsoneja vai gladiaattoreita ?

Todella mielenkiintoinen paikka ja voin suositella kaikille, jotka liikkuvat noilla kulmilla. Muista ottaa mukaan riittävästi juomista, varsinaisella alueella ei ole yhtään paikkaa mistä voisi ostaa vettä ja jos on kuuma päivä (kuten meidänkin käynnin aikaan oli) sitä todella tarvitaan. 

2 kommenttia:

  1. Olisko jo ammatinvalinta lähellä? Historioitsija, arkeologi... tai muuten vaan tutkija? :)

    VastaaPoista
  2. Sara kyllä tykkää tosi paljon historiasta että eihän sitä tiedä.. hmm mimmosethan palkat niillä on ? ja löytyisköhän suomesta töitä ? ;)

    VastaaPoista