keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Dublin - July 2013 part 2 Dublin Castle

Heei, ette kai luulleet, että vietin aikaa vain pubeissa.. No ei, mukana oli myös kulttuuria  (+ shoppailua / uudet kengät tietyistä syistä koska ->  paljon paljon kävelemistä joka päivä).  Jalat rakoilla ja vielä kotonakin kuin 2 puupölkkyä


Jostain syystä 18 vuotiaana nuo kirkot ei niin kiinnostaneet, mutta asian voi aina korjata myöhemmin. Yksi Dublinin vanhimmista kirkoista (ellei vanhin) Christ Church Cathedral  founded c. 1030. 


Sitten keskiajalta peräisin oleva Dublin Castle


Minulla on mielikuva, että 80-luvulla täällä oli toiminnassa vielä valtion laitoksia ja itsekin jouduin paikassa pistäytymään. Ei ollut EU:ta vielä nykyisessä muodossaan ja työlupa asiat olivat tarkan syynin alla. Joten sinnepä Kaija silloin käveli ja selitteli miksi Irlannissa aikaansa viettää. Work Permit tuli kyllä, mutta kielikouluunhan ne minut määräsi silloin. Mikäpäs siinä 


Nykyään Dublin Castle on tietysti turistinähtävyys, taiteen keskus ja  kaikki tärkeät valtiolliset juhlatilaisuudet pidetään täällä, 


Sisäänkäynti ja keskiajalla teloituspaikka (kaula poikki kuvan ovella)


Päätin sitten huvikseni mennä opastetulle käynnille linnaan, koska silloin aikanaan olin tosiaan käynyt vain jossain toimistoissa, enkä yhtään tiennyt miltä linna oikeastaan näyttää. Kuva alkuperäisestä linnasta. 


Ensimmäisenä huone, joka oli toiminut sairastupana. 


Kuvan heebot plus toisella puolella toinen mokoma lisää oli kaikki teloitettu.  Ei siis liity keskiaikaan vaan myöhemmällä ajalla tapahtunutta Irlannin itsenäistymisen aikaan, jos oikein ymmärsin. Kierroksella oli opas, joka kertoi mielenkiintoisia asioita, mutta becauseof  my rotten english, ei ihan varmaa, että kaiken ymmärsin oikein. Jokatapauksessa linna on todella mielenkiintoinen ja kauniita yksityiskohtia täynnä. 


Kaija in the mirror


Upea käytävä johtaa tanssisaliin


Tässä tanssisali aikoinaan. Voin vaan kuvitella mitä aikanaan täällä on tapahtunut.


Sitten kierroksella eteenpäin, ihania yksityiskohtia. Opas kertoi todella paljon kaikkea...


Noilla tuoleilla on kauden deputantit istuneet. Eli nuoria naimaikään tulleita neitosia, jotka esitellään (esim ranska) hovissa. Ja heitä on ollut paljon: opas kertoi, että useita satoja vuodessa - tärkeä tilaisuus silloin, koska silloin ratkaistaan se kuka menee kenenkin kanssa naimisiin..Uskomattomia lamppujaDublinin linnaa on tietysti restauroitu, koska vuosien saatossa tapahtuu yhtä sun toista. Opas kertoi, että tämäkin sali meinasi romahtaa, joten sinne piti laittaa uusia tukipalkkeja.  Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että linna on tavallaan edelleen kallellaan. Jos katsoo sinne asetettuja tukipalkkeja vasemman puoleinen palkki kuvassa on alhaalta kapeampi kuin oikeanpuoleinen. 


Ja matka jatkuu ruokailusaliin. Illan isäntä istui takan edessä, koska se oli lämpimin paikka (keskiajalla kihti vaivasi monia.. siellä oli myös peilit, josta saattoi seurata tapahtumia - koskaanhan ei tiennyt milloin tulee puukkoa selkään tai myrkkyä ruokaan - jep olen lukenut angelieque sarjan :) hehSitten ehkä linnan upein paikka State apartments, jossa edelleen pidetään kaikkein tärkeimmät valtiolliset tilaisuudet


Upeat kattomaalaukset, jotka ovat alkuperäiset


Ja kierroksen lopuksi mentiin maan alle. Alkuperäiset tornit..


Koska keskiajalla linnat olivat paikkoja, jonne suojauduttiin hyökkäysten takia,  muurien piti olla vahvoja. Sisäänkäyntejäkään ei siis ollut monia vain tämmöisiä, josta mahtui yksi kerrallaan (ja pieni sellainen) menemään sisään. Ja  kun hyökkääjät tulivat - kuumaa öljyä muureilta niskaan.

 Kyllähän siellä viikingitkin häsläsivät, kuten tiedämme. Mielenkiintoista on se, että vaikka viikingit ryöstelivätkin luostareiden ja kirkkojen aarteita osa heistä jäi myös talviaikaan asumaan saarelle.  Heillä oli siellä maatiloja, joissa viljelivät ja elivät talvikauden. 
  

Luonnos Dublin Castle keskiajalla


Oho, ketäs mua tulikaan vastaan ?

Oppaan kertoman mukaan Englannin kuninkaallisia ei ollut sitten Irlannin itsenäistymisen jälkeen juurikaan 100 vuoteen nähty Irlannissa.  Noh Elisabeth puolisoineen vieraili Dublinissa muutama vuosi sitten ja heidät vietiin (tietysti) tuonne State Apartment, jossa kaikki juhlallisuudet pidettiin.  Kuvassa aiempi Irlannin presidentti Mary Robinson  puolisoineen. 


No sitten lounasta tietty, Bar Old Mills


Eipä ihme, että aikanaan tuli hiukka lihottua..Annoskoot järkyttävän isoja ja mitä ne syöttää lapsilleen ? Vakio lounasruoka on chips siis ihan perunalastuja ja jotain muuta sössöä.


No joo myönnän tulihan sitä pubissakin kuitenkin käytyä, lähinnä joka päivä. Ja vaikka ikääkin on niin yhtenäkään iltana en ennen kahta yöllä mennyt nukkumaan, hah.  Tässä vielä perinteistä kaunista irkku musiikkia kantiksessa.  Huom. mukana viulu. 


Jep jep vanhaa rouvaa yritettiin oikeasti iskeä. Paikallinen Paddy (Devlin) olisi niin halunnut (jatko)seuraa, mutta valitettavasti jouduin sanomaan .. Thanks but no thanks :) Ihan kiva fella though


Olutta en juo varsinkaan Guinnessia, joten Bulmers was my drink. Kuiva omppusiideri, vähän niinkuin Magners täällä

Sláinte...ja hölökynkölökyn.. stoori continues..maybe


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti